måndag 25 juli 2011

En hemsk världVi befinner oss på bröllop. Måna mil hemifrån. Mickes föräldrar befinner sig i Norge. Plötsligt under middagen får Micke ett meddelande att vi omedelbart måste ringa Mickes föräldrar. Första tanken som slår oss att nu har något allvarligt hänt med dem. Vi får reda på att en bomb har exploderat, en hel byggnad är borta, ett helt kvarter i Oslo. Man vet inte hur många som är dödade eller skadade. Man misstänker det är Al qaida som ligger bakom. Där vi är har väldigt dålig mottagning och vi bestämmer att höras senare. Vi försöker låna folks internet på mobilerna men alla har dålig mottagning. När vi kommer hem sent på natten läser vi om allt det hemska, bomb och massaker på en liten ö i Norge. Det är så ofattbart och svårt att ta in. Jag kan ej förstå all den hemskhet och allt våld som existerar i vår värld. Hur kan en människa bli så full av hat, ilska? som gör att han väljer att skada oskyldiga människor, och sen barn och ungdomar? En vansinnesdåd av en ensam, mycket sjuk man. Vår värld är faktiskt hemsk och den har alltid varit det. Hur vi än försöker skydda oss så är alla väldigt utsatta. Våldet sprider sig in ibland oss. Hur vi än försöker kommer alltid våldet att finnas och hur vi än skyddar oss så är vi aldrig säkra från det. Till Micke brukar jag ibland säga att jag vet ej om jag vill skaffa barn. Varför utsätta en oskyldig själ för all hemskhet som finns i världen?

Mina tankar går till alla. För de drabbade, för de som är överlevande, för de som är anhöriga och får alla oss andra som mår dåligt av detta.

Varför existerar allt detta onda?


2 kommentarer:

Mathilda sa...

Det är fruktansvärt, galet, orättvist, sjukt... Och du har rätt i att världen är hemsk, fruktansvärd och snedvriden. Många många många människor får uppleva den rädslan som barnen och ungdomarna i Norge fick göra - varje dag. Men att undvika att skaffa barn för att skydda dem är nog inte rätt lösning även om jag förstår dina tankar. Det är barnen som är vårt hopp - vår framtid och kanske också lösningen. Det vi lär våra barn, det vi visar våra barn kan vara lösningen. De är möjligheten mänskligheten behöver, tror jag! Alla kan inte göra allt, men alla kan göra något. Vi får inte ge upp för det kan bli bra, tillslut. Om vi ser till att våra barn hela tiden blir bättre än vi själva, om vi lär dem att göra rätt, om vi ger dem kärlek, trygghet, glädje och det som är gott.

Bara mina tankar.
Tänkvärt inlägg du skrev.
kram!

Viveca sa...

Ja, om vi hade haft svaret på frågan "varför" hade vi kanske haft en liten chans att få allt i rätt riktning igen. Tror dock att kommentatorn ovan har en bra tanke med att få barn. Visserligen skulle man ju kanske önska onda människor inte fick några barn, eftersom barn påverkas av sina föräldrar, men sånt kan vi tyvärr inte bestämma. Tänk istället på all glädje ert/era barn skulle få uppleva om ni skulle ha tur att få barn. Det är värt mycket!
Bamsekram!