tisdag 25 september 2012

Syltade gröna tomater??


Tomaterna dinglar på balkongen. Tyvärr är de gröna och inte röda. Vädret har inte varit snäll mot dem i år. Att hoppas på att de nu kommer att bli röda är lönlöst. Det kanske får bli syltade gröna tomater av dem.  Hittade följande recept på nätet som verkar vara bra:Ingredienser:

1 kg tomater, gärna små fasta och gröna
2 liter vatten
1 msk salt

INLÄGGNING TILL SYLTADE TOMATER: 
2 dl ättiksprit(12 %)
3 dl vatten
2,5 dl socker
1 tumme färsk ingefära
3 kryddnejlikor
7 vitpepparkorn
1 kanelstång (valfritt)

Tillagning:
1.            Skölj tomaterna, ta bort fästet och picka lite hål på skalen här och där med något vasst typ knivsudd.
2.            Koka upp 2 liter vatten och 1 msk salt i en stor kastrull. Lägg ner tomaterna och sjud dem i 2 minuter. Ta upp tomaterna och låt rinna av i durkslag.
3.            Sterilisera burken eller burkarna du ska använda genom att värma dem i 120 grader ugn i tio minuter eller koka dem.
4.            Koka under tiden upp alla ingredienser till inläggningslagen i en stor kastrull. Rör så att sockret löser sig.
5.            Lägg i tomaterna och sjud dem i 10 minuter. Det gör inget om de går sönder i skalet. Stora tomater kan du koka in i halvor och mosa sönder till en mer marmeladlik röra.
6.            Ta upp tomaterna och lägg dem i burken eller burkarna.
7.            Låt lagen koka upp och koka i några minuter. Häll över tomaterna. Sätt på lock direkt och sätt att svalna. Förvara mörkt och svalt. Inlagda tomater håller sig i ett år.Vad tycker ni, ska man våga prova? :)Inga kommentarer: