tisdag 21 april 2009

Du vackra lilja

Liljor är vackra och de är en väldigt tacksam blomma. Mycket blommor som håller lite längre för en mindre peng. Man får dock vara uppmärksam att de kan dofta riktigt starkt. Jag själv får välja bort de sorterna som doftar mycket, även om de är väldigt vackra, eftersom jag får huvudvärk av dem.



Liljor finns både som snittblomma och som krukväxt. Det finns runt 100 olika arter av liljor och de som finns i trädgårdsbutiker brukar delas upp i 4 grupper kända som longiflorum, orient-gruppen, hollandicum-gruppen samt la-hybrider som är en korsning mellan gruppen longiflorum och hollandicum-gruppen. Grupperna skiljer sig åt genom höjd, antal och storlek på blommor, doft och färgnyanser. Liljor finns i färgerna vitt, rosa, orange, gul och röd. Liljan är en av de snittblommor som håller rätt länge, 10-15 dagar. Om liljorna placeras svalt över natten blir hållbarheten längre än om de får stå i rumstemperatur. Vattnet till liljan ska vara runt 30°C. (Man kan även sätta liljor i lite varmare vatten, då slår de ut snabbare eller i svalare vatten om man vill ha dem knoppiga längre). Liljor dricker väldigt mycket vatten så fyll på ordentligt med vatten i vasen. Stjälkarna vill ha ett diagonalt snitt. Kom ihåg att se till så att inga blad hamnar i vattnet eftersom detta förkortar snittblommans livslängd. Frömjölet hos liljor färgar lätt av sig och kan vara svårt att avlägsna. Därför väljer många att nypa av ståndarknapparna när blomman har öppnat sig. Jag själv väljer att behålla dem och tar bort eventuellt frömjöl med en bit tejp.

Ut med er nu och botanisera hos era blomsteraffärer och köp hem en vacker lilja :)



2 kommentarer:

Anonym sa...

Liljor har alltid varit min och makens gemensamma favorit... just för att dom doftar så underbart. Det finns ju i alla dess storlekar och den sötaste av dem alla är nog lijekonvaljen med sina underbara små klockor dinglande på strå.

Veronica sa...

Vackra liljor, önskar att jag inte vore allergisk. Kramar