torsdag 5 mars 2009

Fritillaria


Bild lånad från Odla.nu



Än så länge har vi inte fått in vårens första Fritillaria (Kungsängslilja), men jag längtar efter dem. De är så vackra och skira. Så stora klockor jämfört med deras små tunna blad och stjälkar. Som små vinglilga balettdansöser.

Fritillarian ser ni i den översta krukan.
I den andra krukan hittar du vit Muscari (Pärlhyacint).

Både Fritillarian och Muscarin är lökväxter och går därför utmärkt att plantera ner med någon slags Suckulent som på bilderna. Detta eftersom Suckulenter/fetbladsväxter har mycket vatten lagrat i sina "blad" och behöver därför trorka ut ordentligt mellan vattningarna. Vattnar man för mycket så ruttnar de bort för en. Lökväxter har sin kraft lagrad i löken och behöver därför också ytterst lite vatten. Har man väldigt varmt hemma och torr luft så rekomenderar jag att vattna sina lökväxter om de har svårt att spricka upp. Ge bara inte för mycket vatten för då blir de långa och gängliga. En liten slurk brukar räcka bra och gör det inte det, ge en liten slurk till.

När lökväxterna har gjort sitt så är det bara att ta upp dem igen från sin Suckulentplantering och plantera ner dem i trädgården eller i någon kruka på balkongen.



2 kommentarer:

Viveca sa...

Ja, vattna eller inte vattna? Det är en stor vetenskap alltihop!!
Kram

Malin sa...

Dom är verkligen jättefina,men namnet Fritillaria låter nästan som en hemsk sjukdom... *haha*
Ha en trevlig helg!
*Kram till dig*