onsdag 12 september 2007

Inlagda päron!

Nu när träden dinglar av frukt så kan man ju passa på att göra lite roligt gott av dem. Hittade ett trevlig recept i senaste Allers nr 38 hur man gör inlagda päron i kryddig lag. Ska själv försöka göra det nu i dagarna. Perfekt att ge bort sedan som present eller att bjuda på kommande mörka höstkvällar.

Inlagda päron i kryddig lag
1 sats

2 kg syrliga fasta päron
1 liter vatten
7 dl socker
1 citron
1 vaniljstång
2 hela stjärnanis
2 hela kanelstänger
4 hela kardemummakapslar

1. Skala, dela och kärna ur päronen. Lägg dem gärna efterhand i kallt vatten med några droppar färskpressad citronsaft, så att de ej mörknar.
2 Koka upp vattnet och sockret.
3. Tvätta av citronen väl och skala av det yttersta gula på skalet och lägg ner det i lagen. Pressa ner all saften från citronen.
4. Snitta vaniljstången, skrapa ur fröna och lägg ner allt i lagen. Tillsätt stjärnanisen, kanelstängerna och kardemumman. Ge lagen ytterligare ett uppkok.
5. Lägg ner päronhalvorna i den heta lagen och sjud dem mjuka utan att det går sönder, ca 30 minuter. Prova med en sticka att päronen känns mjuka.
6. Lyft upp de färdigkokta päronhalvorna med en hålslev och lägg dem i en varm och väl rengjord glasburk.
7. Ge lagen ett rejält uppkok och häll den het över päronen. Förslut burken väl och förvara den mörkt och kallt. Vid längre tids förvaring bör konserveringsmedel tillsättas. Följ anvisningarna på förpackningen.

2 kommentarer:

Anonym sa...

åh, sökte på inlagda päron och hittade din blogg.. receptet verkar mumsigt, ska koka ihop en sats idag.. :) ha de bra/ tuta

Editor sa...

Hej och tack för receptet! Päronen håller just nu på att kallna :)

Jag la i en kvist rosmarin också.

//Caroline