Tomaterna dinglar på balkongen. Tyvärr är de gröna och inte röda. Vädret har inte varit snäll mot dem i år. Att hoppas på att de nu kommer att bli röda är lönlöst. Det kanske får bli syltade gröna tomater av dem. Hittade följande recept på nätet som verkar vara bra:
Ingredienser:
1 kg tomater, gärna små fasta och gröna
2 liter vatten
1 msk salt
INLÄGGNING TILL SYLTADE TOMATER:
2 dl ättiksprit(12 %)
3 dl vatten
2,5 dl socker
1 tumme färsk ingefära
3 kryddnejlikor
7 vitpepparkorn
1 kanelstång (valfritt)
1 kg tomater, gärna små fasta och gröna
2 liter vatten
1 msk salt
INLÄGGNING TILL SYLTADE TOMATER:
2 dl ättiksprit(12 %)
3 dl vatten
2,5 dl socker
1 tumme färsk ingefära
3 kryddnejlikor
7 vitpepparkorn
1 kanelstång (valfritt)
Tillagning:
1.
Skölj tomaterna, ta bort fästet och picka lite hål på
skalen här och där med något vasst typ knivsudd.
2.
Koka upp 2 liter vatten och 1 msk salt i en stor
kastrull. Lägg ner tomaterna och sjud dem i 2 minuter. Ta upp tomaterna och låt
rinna av i durkslag.
3.
Sterilisera burken eller burkarna du ska använda genom
att värma dem i 120 grader ugn i tio minuter eller koka dem.
4.
Koka under tiden upp alla ingredienser till
inläggningslagen i en stor kastrull. Rör så att sockret löser sig.
5.
Lägg i tomaterna och sjud dem i 10 minuter. Det gör
inget om de går sönder i skalet. Stora tomater kan du koka in i halvor och mosa
sönder till en mer marmeladlik röra.
6.
Ta upp tomaterna och lägg dem i burken eller burkarna.
7.
Låt lagen koka upp och koka i några minuter. Häll över
tomaterna. Sätt på lock direkt och sätt att svalna. Förvara mörkt och svalt.
Inlagda tomater håller sig i ett år.
Vad tycker ni, ska man våga prova? :)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar